27 Mayıs 2014 Salı

Bilinçsiz Klima Kullanımı Tehlikeli

  Hiç yorum yok
Havaların ısınmasıyla birlikte klima kullanımı artıyor. Ancak bilinçsiz klima kullanımı; kas tutulması, beyin iltihabı ve yüz felci gibi rahatsızlıkların yanı sıra zatürreye neden olan Lejyoner Hastalığı'na da davetiye çıkarıyor.
Klimalar, günümüzde yaz sıcağından ve neminden korunabilmek için hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak klimaların yanlış kullanımından doğan zararları da, azımsanmayacak kadar fazla.

Çocuklar için tehlikeli 

Klima kaynaklı sağlık problemleri; genellikle bilinçsiz veya aşırı klima kullanılması yüzünden ortaya çıkar. Sıcak günlerde mekan içi ve dışındaki sıcaklık farkı ve ani hava değişimi; vücut direncini düşürür. Bu da viral enfeksiyonların sık görülmesine sebep olur. Özellikle klima ilk çalıştırıldığı zamanlarda filtresinde biriken mikroplar havaya karışarak enfeksiyonlara neden olabilir. 

Şal ile korunabilirsiniz 

Lejyoner Hastalığı; 'Legionella pneumophila' adlı bir bakterinin neden olduğu bir hastalıktır. Bu bakteri, akciğerlere yerleşip zatürreye yol açabilir. Klimaların içerisinde oluşan nemli ortam, bu bakterinin yaşaması ve çoğalması için elverişlidir. Bu nedenle klima filtrelerinin özelliklerine göre belirli aralıklarla temizlenmesi ve değiştirilmesi oldukça önemlidir. 
Aşırı sıcak nedeniyle terleyen kişilerin kasları gevşer. Böyle bir anda klimanın etkisiyle karşılaşan kişide, şiddetli kas ağrıları ve kas tutulmaları yaşanabilir. Bu duruma hapşırma, geniz akıntısı, gözlerde sulanma-yaşarma, kuru öksürük de eklenir. Bu sebeple klimanın verdiği havanın direkt olarak yüz ve vücudun diğer bölgelerine isabet etmemesi gerekir. Eğer klimanın yönü çevrildiği halde boyun ve omuz bölgesinde tutulma hissi ve ağrılar yaşanıyorsa, o bölgeler bir şal ile sarılıp soğuk havanın temas etmesi önlenebilir. 
Uzun süre restoran ve alışveriş merkezi gibi kapalı mekanlarda durulması gerekiyorsa, klimanın verdiği serin havadan olabildiğince korunmak gerekir. Özellikle aşırı serin olan mekandan dışarı çıkıldığında direkt sıcak havayla temas eden vücut tutulmaya ve kaslarda ağrı oluşumuna daha müsaittir. Bu yüzden fıtık problemi ve kireçlenme sorunu olan kişilerin özellikle tedbirli olmaları gerekir

Klima çarpması tehlikeli

Klima çarpması sonucu rahatsızlık yaşayan kişiler hemen konusunda uzman bir hekime başvurmalıdır. Klima nedeniyle ortaya çıkan zatürre tedavisinde ise 15- 20 gün süresince hastaya antibiyotik verilir. Uygun doz ve sürede kullanıldığında hasta tamamen iyileşir. Klima çarpması sonucu öksürük, ateş, yorgunluk gibi bulgular görülüyorsa; grip ile karıştırılmamalı, hemen bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder