13 Mayıs 2014 Salı

Gelmiş geçmiş en gerçekçi protez kol Luke, pazara çıkmaya hazır

  Hiç yorum yok


Robot ve sensör teknolojilerinin giderek gelişmesiyle birlikte fiziksel engellilere yardım edecek cihaz ve gereçler konusunda büyük ilerlemeler katediliyor. Sizinle gelişmeleri sıklıkla paylaşıyoruz, ancak bugünkü haberimizde yer alan protez kol, belki de yer verdiğimiz tüm projeler arasında en gelişmiş olanı. Şu anda piyasadaki en gelişmiş protezlere kıyasla çok daha yüksek kontrol imkanı sunan Luke, nam-ı diğer DEKA Kol Sistemi, kullanıcılara neredeyse gerçek bir kol kadar pürüzsüz kullanım ve fonksiyon vadediyor.
Segway‘in mucidi Dean Kamen’in de tasarımına katkıda bulunduğu Luke’un diğer protezlerden en büyük farkı çok sayıda komutu aynı anda algılayabilmesi, bu sayede de kullanıcılara doğala yakın bir deneyim yaşatabilmesi. Aşağıdaki videolarda da görebileceğiniz üzere testlerde kullanıcılar anahtarla kilit açmak, saç taramak, zarf içinden kağıt çıkarmak veya yumurtaları kırmadan kavrayabilmek gibi işlemleri rahatlıkla gerçekleştirebiliyor. Elektromyogram adı verilen ve kas sinyallerini algılayan sensörlerle çalışan protezde bulunan bilgisayar sinyalleri büyük bir hızla harekete dönüştürüyor.

Luke protez kol, Pentagon’a bağlı Amerikan Savunma ve Araştırma Kurumu DARPA‘nın robot araştırmaları dahilinde sağladığı 40 milyon dolarlık fon kullanılarak sekiz yılda pazara çıkmaya hazır hale gelmiş. Bu tür ürünlerin geliştirilip piyasaya sürülmesi normalde çok daha uzun yıllar sürerken Luke’un bu kadar hızlı bir şekilde kullanıma hazır gelmesi de sevindirici. Üstelik Luke sadece elini kaybetmiş kişilerden tüm uzvunu kaybetmiş olanlara kadar farklı derecelerde protez ihtiyacına sahip kişilere takılabiliyor. Doğal bir uzuv boyutlarına ve ağırlığına sahip olan protez, pille çalışıyor. Luke’un fiyatının ne kadar olacağına ilişkin bir bilgi verilmezken seri üretim için ortak arayışında olduğu belirtiliyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder