14 Mayıs 2014 Çarşamba

Samsung Galaxy S5 incelemesi

  Hiç yorum yok
Her geçen yıl bir önceki S modelinden çok daha gelişmiş bir cihazla karşımıza çıkmayı başaran Samsung, S5 ile de hayal kırıklığına uğratmıyor. Donanımı ve yeni özellikleriyle en iyilerden biri.
                   Samsung Galaxy S5

Piyasaya çıktığından bu yana popülerliğini koruyan Samsun’un S serisi 5’inci modeliyle karşımızda. Yeni Galaxy S5, S4’e kıyasla oldukça farklı ama tasarım olarak Note 3’ten izler taşıyor. Telefona baktığınızda ilk dikkat çeken parıl parıl parlayarak ben buradayım diyen metalik çerçeve oluyor. Oluklu tasarıma sahip bu çerçeve, telefonun estetik yapısına pek uymuyor doğrusu. Hem tasarımı hem de parlaklığıyla S5’in daha ucuz bir telefon gibi görünmesine neden oluyor. Samsung her yeni modelde olduğu gibi S5’te de arka kapak değişikliğine gitmiş. Küçük noktalarla bezeli arka kapak, S5’ten önceki tüm modellerin arka kapağından daha hoş görünüyor. Yerinden çıkarılabilen arka kapağın önemli bir işlevi daha var o da telefonu su ve tozdan korumak. IP67 sertifikalı Galaxy S5, sudan ve tozdan etkilenmiyor. Yani telefonunuzla havuzda ve kumsalda korkmadan vakit geçirebilir, üzerine yanlışlıkla su döktüğünüzde panik yapmadan kullanmaya devam edebilirsiniz. Samsung bunun için tüm önlemleri almış elbette. Telefonun altında yer alan micro-USB girişi özel bir kapakla korunuyor. Yukarıdaki kulaklık girişi ve arkadaki hoparlör ise kendiliğinden korumalı.


KALP RİTMİNİZİ S5 SÖYLESİN

Sağ tarafında yalnızca güç tuşu bulunan telefonun solunda ses açma/kısma tuşu, üst tarafında ise kulaklık çıkışı haricinde ikinci mikrofon ve kızılötesi verici yer alıyor. S5’le birlikte iki yeni donanımla da tanışıyoruz. Bunlardan biri, ilk olarak iPhone 5S’te karşımıza çıkan parmak izi okuyucusu. Apple’ın ana ekran tuşunu özelleştirerek kullanıcılarla buluşturduğu parmak izi okuyucu, S5’te ekranın alt kısmından idare ediliyor. Yani iki firmanın kullandığı teknoloji birbirinden tamamen farklı. Yaptığımız denemelere dayanarak söyleyebileceğimiz iPhone 5S’teki sistemin 5S’e kıyasla çok daha tutarlı ve kolay çalıştığı. S5’te parmak veya parmaklarınızı sisteme nasıl tanıtırsanız tanıtın ekranda belli bir açıyla kaydırmadığınız sürece parmak iziyle işlem yapamıyorsunuz. Bu da çoğu zaman birden çok deneme yapmayı gerektiriyor. Parmak iziyle telefonu tuş kilidinden çıkarabildiğiniz gibi Samsung’a ait içerikleri satın alırken PayPal ödeme onayı için de kullanabiliyorsunuz.



Samsung Galaxy S5                      
S5’in bir diğer donanım yeniliği ise Kalp Atış Hızı Sensörü. Dünyada ilk olarak bir akıllı telefon üzerinde bulunan bu sensöre herhangi bir parmağınızı dokundurarak kısa bir süre beklediğinizde telefon o anki kalp atış hızınızı söylüyor.

Samsung Galaxy S5
EKRANA BAKMAKTAN KENDİNİZİ ALAMAYACAKSINIZ
Akıllı telefonlar arasındaki rekabetin en önemli ayaklarından birini ekranlar oluşturuyor. Kaliteli ekran arayışında başta Apple olmak üzere birçok firmayla yarış halinde olan Samsung, S5’in Full HD Super AMOLED ekranıyla zirve yapıyor. O kadar ki, ekrana kusursuz demek bile mümkün. Keskinlik, kontrast, tonlar ve parlaklık şaşırtıcı derecede iyi. İnç başına düşen piksel yani piksel yoğunluğu değeri 432 ppi olan ekran kullanılan panelden ötürü yüksek parlaklık ve detay vadediyor. Ekranın Dinamik, Standart. Profesyonel fotoğraf ve Sinema olmak üzere dört farklı modu bulunuyor. Bu modları elle seçebileceğiniz gibi telefonun kullanılan uygulamalara göre renk aralığı, doygunluk ve netliğin otomatik olarak ayarlanmasını sağlayabiliyorsunuz. İyileştirmeler yapılmış olsa da ekran oldukça fazla güç tüketiyor.
Samsung Galaxy S5
2.800 mAh gücündeki değiştirilebilir pil, yoğun olmayan bir kullanımla iki günü rahatlıkla tamamlayabiliyor. Lakin Samsung’un yeni güç tasarrufu modlarıyla bu süreyi daha da uzatmanız mümkün. Standart güç tasarrufu modunda, birçok akıllı telefonda karşımıza çıkan değişiklikleri yaparak telefonun daha az güç tüketmesini sağlayabiliyorsunuz. Bu mod ek olarak ekranı siyah beyaz yapmaya imkan tanıyor. Ultra güç tasarrufu modu ise bambaşka bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Bu modu etkinleştirdiğinizde telefonun arayüzü siyah beyaza dönüyor ve tek bir ekran üzerinde telefon, mesaj ve internet gibi temel işlevlere ait uygulamalar kalıyor. İsterseniz altı uygulamalık bu ekrana Google+, not, saat, hesap makinesi, ChatON ve ses kaydedici uygulamalarından üçünü daha ekleyebiliyorsunuz. Bunlar dışında telefonunuzda yüklü olan uygulamalara ve ayarların büyük bir kısmına erişiminiz sınırlanıyor. Ekranın hemen altında kalan pil yüzdesi ve tahmini maksimum bekleme süresi görüntüleniyor. Yüzde 15’lik şarj tahmini 1,8 gün bekleme süresi sunuyor. Bu modu açıp kapatmak yaklaşık 10 saniye kadar sürüyor.


Samsung Galaxy S5
DAHA NET FOTOĞRAFLAR, DAHA NET VİDEOLAR
Samsung, S5’le kamera çözünürlüğünü 16 megapiksele yükseltmenin yanında ona yeni yetenekler de kazandırmış. Artık çok daha hızlı otomatik odaklama yaparak en hızlı objeleri bile net bir şekilde yakalayabiliyorsunuz. Geliştirilmiş HDR özelliği, yoğun ışık ve gölgeli alanların bir arada olduğu kadrajlarda çok daha dengeli aydınlatılmış kareler elde edebilmenizi sağlarken, Seçmeli Odak olarak adlandırılan yeni özellik HTC One (M8)’daki gibi çektiğiniz fotoğraflarda istediğiniz bölgeye odaklanmanızı sağlıyor. Lakin Samsung bunu HTC gibi iki kamera kullanarak yani optik olarak değil, yazılım üzerinden yapıyor. Odak dışında kalan alanlara verilen bulanıklık efekti oldukça yumuşak, çok yakından bakmadığınız müddetçe sonradan eklendiğini anlamanız pek kolay değil, Ancak One’ın kamerasıyla ortaya çıkan fotoğrafların daha etkileyici olduğu bir gerçek. Tabii bu yalnızca odak değiştirme işlevi için geçerli.
Samsung Galaxy S5
Bunun haricinden S5’in kamerası çok çok iyi. Hatta belki de piyasadaki en iyi Android telefon kamerası. Canlı renkler, bol detay ve keskin sonuçlar veren kamera video yetenekleriyle de şaşırtıyor. Ultra HD çözünürlükte saniyede 30 kare hızında video kaydı yapabiliyorsunuz ve bu kayıtlar kameranın yalnızca “UHD kayıt yapsın” diye güncellenmediğini gösteriyor. Kalite her anlamda üst seviyede.
Qualcomm Snapdragon
BİLGİSAYAR PERFORMANSIGalaxy S5 performansıyla da iddialı. Qualcomm’un Spandragon 801 çipsetiyle gelen telefon 2,5 GHz frekansında çalışan dört çekirdekli Krait 400 işlemciden güç alıyor. Bu işlemciye Adreno 330 GPU eşlik ediyor. Yaptığımız benchmark testlerinde 2 GB RAM’e sahip S5, RAM’i 3 GB olan Note 3’ün biraz altında kalıyor ancak mevcut en güçlü akıllı telefonlardan biri olduğu için performansından endişe etmenize hiç gerek yok. 3DMark Ice Storm Unlimited’dan aldığı 18.485, AnTuTu BenchMark X’ten aldığı 34.709, Geekbench 3 tek çekirdekten aldığı 936, Geekbench 3 çoklu çekirdekten aldığı 2814, Vellamo HTML5’ten aldığı 1618 ve Vellamo Metal’den aldığı 1182 puanla bunu ispatlıyor. Depolama alanını microSD hafıza kartlarıyla 128 GB’a kadar artırabileceğiniz telefon, standart olarak 16 ya da 32 GB’lık versiyonlara sahip.
Samsung Galaxy S5
Android’in en yeni versiyonu 4.4 KitKat’la çalışan S5’te Samsung her daim olduğu gibi kendine has bir kullanıcı arayüzü kullanıyor. Bu arayüzde sadeleşen ikonlar dikkat çekiyor. iOS 7’den esinlenilmiş izlenimi veren bu ikonlar göz yormayan tasarımlarıyla daha anlaşılır ve eğlenceli görünüyor. Ana ekranı sola doğru kaydığınızda Dergim adını taşıyan Flipboard uygulaması açılıyor. Bu uygulama içinde seçtiğiniz başlıklardaki haberleri ve sosyal ağ güncellemelerini görebiliyorsunuz. Ana arayüzünün kullanımında da temel değişiklikler söz konusu. Örneğin artık uygulama listesindeki uygulamaları alfabetik olarak sıralayamıyorsunuz. Menüde böyle bir seçenek yok. Tüm uygulamaları iOS mantığındaki gibi tek tek sıralamanız gerekiyor. Ayrıca artık uygulamalar menüsünde de masaüstünde olduğu gibi klasörler oluşturabiliyor ve bu klasörlere farklı renkler atayabiliyorsunuz. Arayüze ilişkin en önemli değişikliklerinden biri ise seçenek tuşunun dokunmatik Android tuşları arasından kaldırılmış olması. Bu tuşun yerine açık olan pencereleri gösteren bir tuş eklenmiş. Seçenek işlemleri ise ekranın sağ üst köşesinde yukarıdan aşağı üç nokta şeklinde görünen küçük menüden yapılıyor. Bu değişiklik eskiye oranla kullanımı biraz daha zorlaştırmış.
Samsung Galaxy S5
Samsung bir de Araç Kutusu adını verdiği küçük bir menü tasarlamış. Üç noktalı bir ikona sahip olan bu menü, aktif hale getirdiğinizde telefon ekranında sürekli olarak görünüyor (farklı uygulamalar açık olsa dahi). Menü içine beş farklı uygulamanın kısayolunu ekleyerek her daim erişebiliyorsunuz. Samsung çocukları da unutmamış. Çocuk Modu adını taşıyan ek bir uygulamayla telefonunuzu, başına bir iş gelmesinden korkmadan çocuklara verebilirsiniz. Benzerleri gibi bu modda kullanılabilecek uygulamaları da belirleyebiliyorsunuz tabii ki. S5’te yalnızca Samsung’a özel uygulamalar da bulunuyor. S-Mag, Marvel’a ait 30’un üzerinde çizgi romanın bulunduğu bir içeriği tanesi 1.99 TL’ye satın alarak okumanızı sağlıyor. Smart Remote ise evrensel bir uzaktan kumanda olarak görev yapıyor. Televizyonunuzla eşleştirdiğinizde yayınlara ait içerikleri de uygulamada görebiliyorsunuz. S5, ülkemizde henüz kullanılmayan LTE şebekesine özel bir yenilik de sunuyor. Bu şebekenin desteklendiği yerlerde büyük boyutlu bir dosya indirmek isterseniz hem bulunduğunuz ortamdaki Wi-Fi hem de LTE üzerinden aynı dosyayı daha hızlı bir şekilde indirebiliyorsunuz.

Samsung Galaxy S5
Samsung ekranda zirve yapmış
Ekran o kadar parlak ve canlı ki bakarken neredeyse gözleriniz acıyor
Samsung Galaxy S5
Tatil dostu
IP67 sertifikası sayesinde belli bir seviyeye kadar telefon su ve toz geçirmiyor
Samsung Galaxy S5
Açıl S5 açıl
Rakiplerini sıkı takibe alan Samsung, S5’e parmak izi tarayıcı eklemeyi ihmal etmemiş
Samsung Galaxy S5
“Evladım bir bak bakalım kalp ritmim kaç?”
S5 sahiplerinin yakınlarından en çok duyacağı cümlelerden biri bu olacak
Samsung Galaxy S5
Nereye isterseniz oraya odaklanın
Selective Focus özelliğiyle çekilen fotoğrafta istenen yere odaklanmak mümkün
Samsung Galaxy S5
Ultra, süper, mega güç tasarrufu
Telefonu yalnızca temel işlevler için kullanarak inanılmaz güç tasarrufu yapabilirsiniz.


PUANLAMA
TASARIM
KULLANIM KOLAYLIĞI
ÖZELLİKLER
PERFORMANS
9,5
ARTILAR
Muhteşem ekran, yüksek performans, yeni özellikler, kamera
EKSİLER
Tasarım ve malzeme kalitesi, parmak izi okuyucu

EDİTÖR YORUMU

Afgan KARAHAN
S4’e kıyasla büyük yenilikler vadetmiyor olsa da yeni S5 sahip olduğu özelliklerle Android tarafındaki en iddialı cihazlardan. Ama ne yazık ki bir HTC One (M8) karizmasına sahip değil. Dış görünüş benim için o kadar da önemli değil diyorsanız daha iyisi yok.
Duygu ERSOY
Samsung belki plastik kasalardan telefon üretiyor ama o telefonların içini doldurmasını çok iyi biliyor. Klp ritmi ölçme sensörü için konuşmuyorum; Galaxy S5′in menülerinde uzun uzun gezerseniz çok işe yarayacak fonksiyonların sizin için düşünülmüş olduğunu görürsünüz.
Emir BOSTANOĞLU
4K video kaydı ve fotoğraf çekimindeki başarısıyla gönlümüzü fetheden Samsung Galaxy S5, güçlü performansıyla bizden tam not almayı başardı. Suya ve toza dayanıklılığıyla göze çarpan Galaxy S5’in tek eksisi ise plastik kasalı gövdesi.

TEKNİK ÖZELLİKLER

İşletim Sistemi
• Android 4.4.2
İşlemci / Grafik İşlemci
• Dört çekirdekli 2,5 GHz Snapdragon 801
• Adreno 330
Bellek
• 2 GB RAM
• 16/32 GB hafıza (128 GB’a kadar microSD)
Ekran
• 5,1 inç Super AMOLED
• 2560×1600 piksel (432 ppi)
Kamera
• 16 megapiksel, otofokuslu arka kamera
• 2 megapiksel ön kamera
• 2160p @30fps video kayıt
Bağlantılar
• Çift bant Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 4.0, NFC, Micro-USB 3.0
Pil
• 2.800 mAh Lityum iyon
Boyutlar / Ağırlık
• 142 x 72,5 x 8,1mm /145g














Hiç yorum yok :

Yorum Gönder